Weddingplanner worden

Weddingplanner worden? Alle opleidingen, stages, tips salarisindicatie.
Wil je weddingplanner worden? De vraag naar weddingplanners neemt onmiskenbaar toe in Nederland en België. Maar hoe word je weddingplanner? Er is nog geen specifieke weddingplannerschool, maar hier lees je meer over de opleidingen en cursussen voor weddingplanner die je kan volgen. Ook beschrijven we de toelatingseisen en salarissen waar je rekening mee moet houden en tips om stages en vacatures te vinden.

Sinds Jennifer Lopez’ film ‘The Wedding Planner’ uit 2001 is de bekendheid en de populariteit van het beroep van weddingplanner – ook wel huwelijksplanner of bruiloftsplanner genaamd – een stuk groter. Wellicht zo groot dat er intussen meer aanbod van weddingplanners is, dan behoefte van bruidsparen voor het organiseren van bruiloften. Ondanks de glitter & glamour betekent weddingplanner worden dan ook in de eerste plaats hard werken!

Mag ik mijzelf zomaar weddingplanner noemen?

Nieuwsgierig welke trouwfotograaf deze foto maakte? Klik op de foto voor meer foto’s en contactinfo!

Het antwoord is ‘ja’. De titel weddingplanner is – in tegenstelling tot notaris, advocaat en accountant – geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen zich weddingplanner mag noemen, zonder restricties of aanvullende voorwaarden, net zoals iedereen zich econoom, makelaar, social media expert of filosoof mag noemen. Je doet een opleiding dus niet om de titel te mogen dragen en je hebt geen enkel diploma nodig om jezelf wedding planner te mogen noemen. De opleiding kan wel helpen om veel te leren in korte tijd en vertrouwen en geloofwaardigheid uit te stralen naar toekomstige bruidsparen.

Om weddingplanner te worden hoef je dus niets meer te doen dan jezelf weddingplanner noemen en het van de daken schreeuwen (hoewel een website geen overbodige luxe is)! Daarmee ben je natuurlijk niet automatisch een goede weddingplanner en om dat te worden, kan een opleiding nuttig zijn. Een weddingplanner heeft immers veel taken en verantwoordelijkheden!

Wat moet een weddingplanner kunnen?

Een weddingplanner moet over een groot aantal verschillende vaardigheden beschikken om een bruiloft succesvol, op tijd en binnen budget te organiseren en de leveranciers te vriend te houden, zodat ze ook bij een volgende bruiloft weer willen samenwerken. Wedding planners zijn onder andere:

  • Zakelijk & ondernemend > de meeste weddingplanners zijn ondernemer en hebben hun eigen bedrijf. Je moet jezelf verkopen en bruidsparen overtuigen waarom een weddingplanner een goed idee is.
  • Organisatiekracht > coördinatie en planning van gasten, leveranciers, budget en deadlines.
  • Onderhandelen > de beste deals sluiten met leveranciers voor jouw bruidsparen.
  • Communicatief sterk > bruiloften organiseren is duidelijke afspraken maken en veel luisteren. Bruidsparen stellen weddingplanners veel vragen!
  • Creatief > alles weten van de laatste bruiloftsmode, trends en verschillende stijlen.
  • Doorzettingsvermogen > je moet jezelf verkopen en er zijn meer (jongens en) meiden die weddingplanner zijn / willen worden!
  • Passie > zonder passie ga je het niet redden, je moet dol zijn op bruiloften én mensen!

Toelatingseisen opleiding weddingplanner

Voor de meeste opleidingen en cursussen tot weddingplanner is geen specifieke vooropleiding nodig. Ze zijn dus zowel voor mensen op of onder MBO en HBO niveau toegankelijk, maar ook voor mensen die geen enkele opleiding hebben, behalve wellicht de middelbare school.

De LOI cursus verderop in dit artikel geeft aan dat algemene ontwikkeling op HAVO / MBO niveau wel handig is, om goed de stof te kunnen opnemen en die tip geldt waarschijnlijk ook voor de andere cursussen. Uitzondering is de bachelor eventmanagement van TIO (zie hieronder), waarvoor je wel over HAVO-, VWO- of MBO4 diploma moet beschikken.

Salaris weddingplanner

Nieuwsgierig welke trouwfotograaf deze foto maakte? Klik op de foto voor meer foto’s en contactinfo!

Wat is het salaris van een weddingplanner? Omdat de meeste weddingplanners zelfstandige ondernemers zijn, is er weinig informatie over beschikbaar. We kijken daarom naar een gemiddelde weddingplanner die als ZZP’er werkt.

Stel dat een wedding planner 35 bruiloften per jaar doet (in het hoogseizoen minstens 1 per week en in het laagseizoen minder dan 1 per week) en voor elke bruiloft €1,500 ontvangt. Lees hier meer over wat een weddingplanner kost voor een bruidspaar. Soms zal dat meer zijn omdat de weddingplanner alles organiseert en soms zal het minder zijn omdat de wedding planner enkel het ceremoniemeesterschap op de trouwdag zelf doet, of enkel coaching en advies aan het bruidspaar geeft. Met 35 bruiloften die gemiddeld €1,500 kosten, verdient de wedding planner dan €52,500.

Maar bedenk dat dit je omzet is en niet je salaris! Je maakt ook nog allerlei kosten die je van de omzet moet aftrekken om tot je salaris te komen. Op zijn minst maak je kosten voor een laptop, telefoon, website, reiskosten, administratie, bedrijf opzetten, marketing (beurzen, magazines, websites), acquisitie van klanten en mogelijk ook werkruimte. Vergeet ook de BTW van 21% niet! Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige (beginnende) huwelijksplanner of bruiloftsplanner een andere baan er naast hebben om rond te kunnen komen. Zeker in de opstartfase als je een netwerk opbouwt en bruidsparen probeert te vinden, kan het even duren voordat je een redelijke omzet behaalt.

Het is dus goed mogelijk dat je aan het eind van de rit een modaal salaris overhoudt en daar wellicht meer dan 40 uur per week voor werkt. Naast de uren die je werkt aan het organiseren van je bruiloften, moet je ook uren besteden aan je administratie, website, nieuwe klanten vinden en mee afspreken, scholing & training, etc. Daar staat wel tegenover dat je ondernemer bent en dus flexibel bent op het gebied van waar en wanneer je werkt. Harder werken betekent ook meer geld verdienen.

Een weddingplanner is vooral druk in de lente – het organiseren van de bruiloft – en de zomer – de grote dag zelf. Herfst en winter worden besteed aan het onderhouden van een netwerk en vinden van nieuw klanten voor het volgende trouwseizoen.